Saturday, November 26, 2011

Happy New Year, Muslim folks!

Masa aku zaman sekolah rendah, aku aktif masuk nasyid...oh i was never the back-up singers mind you, i was one of the leading voice LOL...brushing up the vocal cords, but i never get to anymore than that of course.

So salah satu lagu wajib aku dan in fact, lagu pertama aku kena hafal and nyanyi, adalah lagu 1Muharam.

it goes something like this....

*berdehem* [untuk clear kan kerongkong]

satu muharam detik perjuangan,
permulaan tahun Islam hijrah,
perpindahan nabi dan umat islam..
dari kota mekah ke kota madinah. (madinah..back-up sahut)

Atas keyakinan dan iman yang teguh,
kaum muhajirin dan ansar bersatu,
rela berkorban harta dan nyawa,
demi menegakkan islam tercinta.

chorus:
Islam itu perjuangan (perjuangan)
Islam itu pengorbanan (pengorbanan)
Islam itu persaudaraan (persaudaraan)
Islam membentuk perpaduan (perpaduan)

Oleh itu mari semua kita sambut Maal Hijrah
tingkatkan semangat, tegakkan syiar Islam,
untuk sepanjang zaman...
Untuk sepanjangggg ...(tarik nafas ready utk kasik ending yang bang) zamannnnnnnnnnn.
Hijrah! (back up ramai2 pekik!)

[nota: lirik2 diatas ditulis berdasarkan memori aku saja, tak pasti sama ada ianya mengikut nukilan asal penulis lirik mahupun tak tau siapa penulis asal lirik haha]

SO..............setiap kali maal hijrah, aku dan kawan2 akan praktis lagu WAJIB ni, dan berlatih kat belakang sekolah atas bukit mengadap padang dan kawan seorang akan turun dengar kami dari bawah. Tujuannya, kalau budak yang standby kat bawah tu tak dengar, maksudnya kena nyanyi lebih kuat (tanpa mic ok) so..aku memang sore power la...hahaha (kembang sat) tang jerit mak memang boleh kalahkan kak ziana...dulu lah.

apapun intipati entry ni, Salaam Maal Hijrah to all Muslim around the world. It is our new year of the Islamic calender, hopefully this new year brings new wondrous things for us and may Allah bless us all and become a more pious, devout, practicing Muslim, insyaAllah.

No comments: